Spännande tullregler!

Som många fått erfara så har Brexit orsakat en massa problem för både säljare och köpare i UK och inom EU. Jag har tidigare importerat både delar och motorcyklar från UK och så länge de var med i EU så var det ju inga problem. Flera av mina kontakter och leverantörer i England förbannar Brexit då det medfört kraftigt minskad export till länder inom EU.

Nu verkar det dock finnas en intressant öppning vad gäller fordon och delar som klassas som “veteraner minst 30 år gamla”. Efter en rejäl holmgång med Postnord som vid flera tillfällen fördröjt tull/momshanteringen och dessutom tappat bort en leverans så kom jag i kontakt med en både trevlig och kunnig handläggare på Tullverket. Nedan har jag klippt in den intressanta delen av regelverket. Jag har praktiserat det en första gång och det blev en ganska krånglig byråkrati men till slut fungerade det och jag behövde inte betala någon importavgift.

Reservdelar

Delar och tillbehör till motorfordon klassificeras enligt HS-nummer 9705 under förutsättning att de är originaldelar eller tillbehör, är minst 30 år gamla och inte längre tillverkas.

Även för motorcyklar

Ovanstående krav gäller i tillämpliga delar även för motorcyklar.

Styrkande handlingar

För att kunna bedöma om förutsättningarna är uppfyllda bör informationen lämnas i form av lämplig dokumentation som exempelvis referensböcker, facklitteratur, foton, köpehandlingar, officiella fordonsdokument eller genom utlåtande från oberoende erkända experter.